Heb ik slaap apneu

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een ademhalingsaandoening gerelateerd aan snurken die s ’nachts de ademhaling onderbreekt. De meest voorkomende vorm van slaapapneu is het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). Bij deze vorm van slaapapneu wordt de luchtstroom tijdens de slaap verhinderd door een obstakel. Het obstakel ontstaat door een gebrek aan spierspanning waardoor de bovenste luchtwegen instorten.

Hoe weet ik dat ik lijd aan slaapapneu?

De spierspanning in uw bovenste luchtwegen vermindert tijdens de slaap als uw lichaam ontspannen is, waardoor de luchtstroom naar de longen geblokkeerd kan worden. Wanneer u tijdens de nachtrust een periode van OSAS ervaart wordt u vaak wakker met een luid snurkgeluid.

Wat kan ik er tegen doen?

Als u de symptomen herkent is het raadzaam om eerst uw arts te raadplegen. Er zijn verschillende behandelingen tegen OSAS. In sommige gevallen kan afvallen of een en speciaal mondapparaatje (Mandibulair Repositie Apparaat of MRA) al helpen.

In zeer ernstige gevallen van OSAS wordt vaak een neusmasker of te wel een Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) machine voorgeschreven. Bezoek voor meer informatie de Nederlandse Slaapapneu website.